image-346317-Foto_Sofie-c9f0f.w640.jpg

Sofie DE MEULENAERE


ERKEND BEMIDDELAAR IN FAMILIEZAKEN
ERKEND BEMIDDELAAR IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN
BURENBEMIDDELAAR
BEMIDDELAAR BIJ LEVENSEINDE EN IN DE LAATSTE LEVENSFASE
SCHIP-BEHANDELAAR

Wie ben ik?

Ik ben Sofie De Meulenaere. Geboren in 1979, mama van twee dochters, Luna en Nora.

Ik werk als erkend bemiddelaar in familiezaken, in burgerlijke en in handelszaken. 
Dit doe ik zowel op zelfstandige basis als in samenwerking met CAW Brussel.
Daarnaast geef ik les over bemiddeling als docent bij ESCALA, bij ConnFinity en als gastdocent.
Ik ben lid van de werkgroep "kosteloze rechtsbijstand" van de Federale Bemiddelingscommissie, van ConnFinity vzw, van Uw Bemiddelaars waar ik tevens intervisies geef. 
Ook ben ik als burenbemiddelaar actief voor Stad Gent en zet ik mij als bemiddelaar vrijwillig in voor CAW Kortrijk.

Daarnaast volgde ik eveneens de opleiding "SCHIP-AANPAK" bij Leoniek van der Maarel en mag ik mét een licentie in de hand als expert schip-behandelaar dé methode bij echtscheiding en scheidingsproblemen toepassen.

Van advocaat tot bemiddelaar

Alhoewel ik altijd een grote interesse had in psychologie, koos ik als twintiger uiteindelijk toch voor een studie in de rechten. Als alleenstaande mama wilde ik mijn toen pasgeboren dochtertje brede toekomstperspectieven kunnen bieden. Vijf jaar later trok ik met mijn rechtendiploma op zak naar het Afrikaanse Togo voor een drie maanden durende post-universitaire stage. Bij thuiskomst ging ik als advocaat-stagiair aan de slag in Gent, waar ik me vervolgens als zelfstandig advocaat aan de Gentse balie vestigde. Tijdens de daaropvolgende jaren deed ik een brede ervaring op in o.a. huurrecht, vreemdelingenrecht, contractenrecht, consumentenrecht, verkeersrecht en strafrecht. Ik specialiseerde me echter al snel in familie- en jeugdrecht. Professioneel een boeiende en veelzijdige tijd, waarin ik ontzettend veel mocht leren. 
Na tien jaar aan de balie werd het tijd voor iets nieuws, iets anders. In het familierecht werd steeds meer aandacht besteed aan bemiddeling als alternatief voor gerechtelijke procedures. Ik was geïntrigeerd en schreef me in voor de basisopleiding bemiddeling, met als uitstroommodule 'bemiddeling in familiezaken'. Met mijn nieuwe diploma op zak, zette ik mijn eerste stappen als erkend bemiddelaar. Ik blijf me voortdurend bijscholen als erkend bemiddelaar en volg verschillende korte en lange opleidingen: zowel op juridisch vlak als op psychologisch vlak.

Een afscheid en een nieuw begin

Toen ik geconfronteerd werd met het nakende overlijden van een heel dicht familielid, kwam de opleiding 'bemiddeling bij levenseinde en in de laatste levensfase' op mijn pad. Op zoek naar een houvast in deze zware periode van afscheid, schreef ik me in. De opleiding, georganiseerd door VIVES Hogeschool Kortrijk en ConnFinity vzw, bleek een parel die me op het lijf geschreven was. Ik verdiepte me er niet alleen verder in de knepen van het bemiddelingsvak, maar maakte ook kennis met tal van technieken, o.a. verbindende communicatie- en andere communicatietechnieken, die mensen kunnen helpen om zelf uit een conflictueuze situatie te komen.

Van polarisatie naar verbinding

Volledig overtuigd van het belang van verbindende communicatie, schreef ik me in voor de jaaropleiding 'non violent communication & mediation' bij Yoram Mosenzon, een grote autoriteit in het veld. Hoe meer ik mezelf onderdompelde in de wereld van verbinding, hoe helderder het me werd: het was tijd om mijn loopbaan als advocaat vaarwel te zeggen. De advocatuur is er doorgaans op gericht mensen en standpunten te polariseren, met als resultaat dat het conflict escaleert en dat de mensen steeds verder van elkaar verwijderd raken. Ik kon niet langer werken binnen deze niet-verbindende structuur. Als kind van gescheiden ouders heb ik zelf ooit aan de lijve ondervonden hoe hard kinderen, ouders, families en het ganse netwerk hieronder kunnen lijden.

Nu ik had ontdekt dat het ook anders kon, was er geen weg terug. Eind 2019 volgde ik mijn hart en communiceerde ik mijn besluit: ik zou niet langer werken als advocaat en dus bijdragen aan een klimaat van conflict, vervreemding en verwijdering. Voortaan zou ik mensen bij elkaar brengen en terug met elkaar verbinden.

De kracht van dialoog

In mijn rol als bemiddelaar is mijn missie glashelder: mensen met elkaar verbinden. Mijn jarenlange ervaring als advocaat én in het werken met mensen beschouw ik als een troef. Bij het bemiddelen is het mijn intentie om alle betrokkenen zo goed mogelijk te ondersteunen. Ik geloof heel sterk in de kracht, in én tussen mensen, om zelf tot een oplossing of overeenkomst te komen. De ervaring leert me dat dit proces de betrokkenen — en wanneer die er zijn, ook de kinderen — enorm veel deugd doet.

Daarom doe ik wat ik doe, elke dag opnieuw. Met een grote glimlach en heel veel inzet. Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten en samen te ontdekken wat ik voor je kan en mag betekenen.